Kærlighed og jalousi, mord og selvmord

Af Troels Johansen

Det lyder som begivenheder fra vores samtid – som overskrifter i aviser eller fra TV-avisen – men det er det ikke. Det er med fire ord hovedindholdet i Verdis sindsoprivende spændende opera Otello.

”Under en voldsom storm er folket samlet på havnepladsen; man venter og håber, at Otello, øverstbefalende for den venetianske flåde, skal slippe helskindet hjem gennem en voldsom storm efter et heldigt togt mod tyrkerne. Kun Jago, som er blevet forbigået engang for avancement, ønsker, at Otellos skib må blive opslugt af det frådende hav. Han misunder og hader Otello, og nu lægger han op til et rædsomt rænkespil, et spil hvor jalousi æder sig dybere og dybere ind i sjælen på Otello”.

Sådan begynder Verdis dramatiske opera, og som i bedste krimistil er der nervepirrende højdepunkter undervejs, og spændingen bevares til sidste tone.

Jagos nederdrægtige rænkespil går ud på, at Otello skal fatte mistanke til en af hans loyale officerer, Cassio. Cassio skal ifølge Jagos nederdrægtige plan have haft en affære med Otellos kone, Desdemona, mens Otello har været på togt. Det er pure løgn, for Desdemona elsker Otello, og hun er ham tro – helt bogstaveligt – til døden. Så er der lagt op til det helt store drama.

Jago laver et ondskabsfuldt fletværk af løgne, ondskab, svig og udnyttelse af uskyldige mennesker. Det ende galt – og det gør det – for både Jago (fortjent), Desdemona og Otello (ulykkeligt og ganske ufortjent). Jeg kan anbefale at medbringe Kleenex!!!

Forestillingen er optaget direkte i The Metropolitan Opera i New York. Vi oplever Verdis storslåede musik, sangere i verdensklasse, en fornem opsætning i det smukke operahus. The MET fra New York kommer altså til Herning – det er søndag den 8. november kl. 10 i Biocity Herning. Nogle vil måske sige – ”nå, opera er ikke noget for mig – det er for svært”. Men kan det virkeligt være rigtigt? Så svært er det da heller ikke. Det er blot en god og spændende fortælling formidlet ikke blot med ord men med flot musik og fremragende sangere. Selv om man ikke har oplevet opera før, er Otello et meget godt sted at begynde; som nævnt er det drama, sang og musik på topniveau. Det er vigtigt at slutte op om denne enestående mulighed for at opleve 10 operaer i verdensklasse i denne sæson; manglende tilslutning kan betyde enden på eventyret i Herning. The MET operaforestillinger vises i byer som Aarhus, Aalborg, Odense, Lyngby og København, men hvis interessen ikke er stor nok i Herning, ophører denne enestående mulighed for at opleve det bedste af det bedste.

En dejlig oplevelse nu på søndag – betagende, spændende, flot – man må simpelthen ikke snyde sig selv for en sådan oplevelse.

 

Troels Johansen